5 idees i un conte per canviar el món

Fa uns mesos vaig poder veure i escoltar en viu i en directe una dona que admiro profundament des de fa molts i molts anys. Jane Goodall és una primatòloga i activista incombustible de 85 anys que viatja per tot el món despertant consciències i generant empatia per tal de protegir i guarir aquest malmès planeta blau.

El seu missatge és clar i contundent: “Estem destruint aquesta joia de planeta. Infants i adolescents se senten deprimits arreu del món perquè estem destrossant el seu futur. Els estem deixant sense futur”.

I és que… és un fet que patim una desconnexió malaltissa entre l’home i la natura, entre la nostra ambició i les nostres necessitats vitals, entre la nostra raó i les nostres emocions, entre el nostre cervell i el nostre cor. Però només quan tots dos treballen en harmonia, podem desenvolupar el nostre major potencial com a éssers humans.

IMG-20180625-WA0020-01-01

Tots estem interconnectats. Ens necessitem els uns als altres per tal de fer les coses millor.

Pensar que no podem fer res per cambiar el món perquè no està a les nostres mans és fàcil, és còmode i, a més, no és cert.

Cada un i cada una de nosaltres podem posar el nostre granet de sorra, i entre tots i totes, fer la platja sencera.

Com?

Aquí tens 5 propostes amb les que pots començar a marcar la diferència:

1- Desenvolupa el pensament crític. Pregunta’t: Quines són les conseqüències de les teves eleccions cada dia? Aquest producte o servei és més barat gràcies a l’explotació infantil? Realment ho necessites? Hi ha patiment animal en la carn que compres? Es destrueix la natura amb el que fas servir? Existeixen alternatives més sostenibles i sensibles?

2- Fes un consum més conscient i responsable. Desenvolupa la teva creativitat per tal de consumir sense generar plàstics d’un sol ús i comparteix les teves idees innovadores! Practica les 3R: Redueix, Reutilitza i Reclicla més.

3- Canvia el món a través de l’educació. Totes les persones som, en més o menys mesura, agents educatius en acció. Actua com a model a seguir. Com deia Gandhi “sigues tu el canvi que voldries veure en el món”, ajuda els altres a crear un món millor i sobretot, estimula la curiositat, el respecte, la sensibilitat, la responsabilitat, la generositat i l’amor en els infants, així és com es convertiran en grans persones.

4- Estima la natura, apropa’t a ella de mil i una maneres diferents: visita-la sovint, fes-te un hort a casa, adopta un animal de companyia, implica’t en iniciatives i projectes de protecció i conservació del medi natural. La natura és la nostra llar i la nostra gran mestra! Tots els éssers vius (plantes i animals) tenen la seva funció, tots són intel•ligents. Tots tenen la seva sensibilitat i les seves emocions. Fixa’t, per exemple, en tot l’aire pur que ens ofereixen els boscos meravellosos que ens envolten, la funció polinitzadora de les abelles o cóm hem ensenyat les rates africanes a localitzar mines antipersona!

5- Canvia el món des de l’acció local. Una altra forma de fer un canvi real és a través d’activitats socials dins del teu entorn més proper: curses solidàries, voluntariats per a associacions sense ànim de lucre, mercats de segona mà, bancs del temps, etc. Les idees són inesgotables!

puzzle-ball-1728986_1280

I a més, un conte preciós de Gabriel García Márquez que t’encantarà:

“Hi havia una vegada un científic que sempre estava tancat al seu laboratori mirant de resoldre els problemes del món. Un dia, el seu fill petit va anar a buscar el seu pare per jugar amb ell, però el pare, tan capficat com estava, no tenia temps per a jocs. Havia d’arreglar el món!

Després de la insistència del nen, el pare va trobar un mapa del món en una revista i el va tallar a trossets, pensant que amb aquell trencaclosques podria tenir el fill entretingut durant dies, ja que el nen no coneixia el món. Però al cap de dues hores, el petit ja l’havia acabat!

El pare, perplex, va preguntar al seu fill cóm s’ho havia fet, si no coneixa el món?

I ell fill li explicà: “Pare, quan has tallat el full, a l’altra banda hi havia un home. Com que jo conec l’home, he girat tots els paperets. Quan he arreglat l’home, l’hi he donat la volta i havia arreglat el món”.

Raquel Gutiérrez Noguera
(psicòloga infantil i juvenil)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s