En femení, GRUP DE DONES

enfemeni

El propòsit de la vida es viure-la, gaudir-la, estendre la mà sense por a viure experiències més noves i enriquidores.”  Eleanor Roosevelt

 

L’objectiu

Oferir la possibilitat d’un grup de suport terapèutic per a dones on poder expressar i compartir les seves vivències i emocions, recuperar la seva autoestima, disminuir el grau d’angoixa i dels símptomes somàtics, aprendre les habilitats emocionals i socials necessàries per afrontar i gestionar els reptes que caracteritzen cadascuna de les seves vides; tot plegat en un ambient de respecte, confiança i seguretat.

Com a complement a les consultes individuals, proposem la creació d’un espai grupal de dones per ampliar la consciència, adquirir responsabilitat i millorar les relacions interpersonals de les participants amb el seu entorn, amb una major acceptació d’elles mateixes i un major recolzament personal i  social.

El mètode

La trobada amb l’altra convida a escoltar noves veus i permet augmentar el benestar personal. En la teràpia de grup, tant la interacció entre les participants com la relació amb les terapeutes serveixen per efectuar canvis en les seves vides. Així, el grup es converteix en un escenari i en un instrument de canvi, mobilitza i facilita que les persones tinguem la possibilitat d’adonar-nos amb rapidesa, dels nostres conflictes bàsics, i de l’estructura interna que manté els símptomes que ens debiliten. Gràcies a la vivència directa amb d’altres participants, podem enfrontar situacions que en algun punt “ens toquen” i ens obren una finestra per on pot començar a entrar la llum.

L’organització

Després d’una entrevista inicial de valoració amb cadascuna de les candidates, el grup terapèutic agafa forma establint-se en sessions continuades. En aquest cas, la nostra proposta inclou sessions quinzenals de tres hores de durada, organitzades en tres trimestres, segons el contingut a abordar:

TRIMESTRE 1: “EMOCIONS I AUTOESTIMA, per fer les paus amb tu mateixa”

La dificultat per identificar les pròpies emocions i expressar-les és habitual en moltes dones. Les emocions ens proporcionen molta informació sobre quins són els nostres patrons de pensament i també ens dirigeixen en les nostres decisions i actuacions. Per tant, a través de les emocions podem obtenir molta informació de nosaltres mateixes, conèixe’ns, reflexionar i iniciar un camí directe al canvi per millorar el nostre estat de salut (físic i psíquic) i obtenir una major autoestima.

TRIMESTRE 2: “COMUNIACIÓ, per millorar les teves relacions”

Tenir relacions favorables és molt important perquè som éssers socials i necessitem
als altres per adaptar-nos, sentir-nos bé i assolir els nostres objectius vitals.
La manca d’habilitats socials ens porta, freqüentment, a l’estrès i el malestar degut
als recurrents sentiments de frustració, ira, rebuig, infravaloració… tan freqüents en
moltes dones. A més, hi ha una afectació directa en l’autoestima i augmenta
considerablement el risc de patir ansietat, depressió i/o malalties psicosomàtiques.
Podem dir, doncs, que ser socialment hàbil augmenta la qualitat de vida.

TRIMESTRE 3: “EINES PEL CANVI, per començar un nou camí”

Parlar de canvi és potser parlar d’una de les coses més difícils… estem acostumades a la nostra forma de ser, d’actuar, de viure la vida, i realment, ens costa molt canviar en qualsevol d’aquests aspectes. De fet, ens resistim amb tota l’ànima a canviar!
Però el canvi és inevitable. Res no es manté igual en el temps. No hi ha una fórmula màgica per aconseguir el canvi personal; el procés de cada persona es únic, però hi ha eines que ens poden ajudar a sortir de la nostra zona còmoda i són les que posarem en pràctica en aquest últim trismestre.

L’enfocament

La nostra proposta combina de manera eficaç les bases de:

  • la psicologia positiva
  • la teràpia gestalt
  • la intel·ligència emocional

i les apliquem en les dinàmiques dels cursos i tallers, dissenyats per a oferir un aprenentatge basat en la pròpia experiència i en la vivència del grup, activant la capacitat d’autoconeixement i autodescobriment, fomentant i estimulant la capacitat expressiva de sentiments i emocions, guiant-los per a la seva canalització i integració.

Diga’m i oblidaré, mostra’m i recordaré, involucra’m i aprendré.
Benjamin Franklin

L’equip humà

Teresa Fernández: Psicòloga i Terapeuta Gestalt. Formada en terapia transaccional, meditació i treball corporal. Formada en el programa SAT de Claudio Naranjo. Fundadora del centre terapèutic gestàltic ESPAI DE DIÀLEG a Mataró.

Raquel G. Noguera: Llicenciada en Psicologia. Postgrau en Psicopatologia Clínica, capacitació en educació de família i coaching personal. Treballa com a psicòloga en l’àmbit clínic i educatiu amb infants, adolescents i famílies. Fundadora de l’entitat GAUDIM – Espais Humans, centre de psicologia positiva i educació emocional.

Per saber properes dates i llocs… demana’ns més informació 🙂